SPONSOREN

All Dots http://www.almeredezeweek.nl almere veertje Racing Art & More Banner Banner Banner Banner hawk performance brakes

Ook sponsor worden?

12-05-11

PREVIEUW RACE 2 - DE 4 UREN VAN ZOLDER


-----------------------------------------------------------------------------
Voor ik overga tot de orde van de dag, kan ik u mededelen dat na het debacle van race 1, het complete turbosysteem van de motor vernieuwd is. Volgende week wordt er uitgebreid getest op het circuit van Assen. Een verslag volgt.
-----------------------------------------------------------------------------

Race 2 - De 4 Uren van Zolder

Op 24 mei a.s wordt de eerste van twee buitenlandse races verreden. Het endurance circus is dan te gast op de omloop van Terlaemen in België. Beter bekend als het Circuit van Zolder.

Het circuit was tot 1985 regelmatig het toneel van de Grand Prix F1. Tot en met de dag van vandaag worden er internationale races gehouden. Onlangs nog werd er een ronde van het WTCC [World Touring Car Championship] verreden, waarin Tom Coronel een aardig rondje meeblaast.
Met enigszins gepaste trots melden wij dan ook, dat onze eigen Almeerse coureur binnenkort op deze internationale piste aantreedt!

Natuurlijk kijkt iedereen binnen het endurance kampioenschap vooral uit naar de race op het F1 Circuit van Spa-Francorchamps in augustus, maar ook de race op Zolder wordt een happening van de eerste orde. Het zal voor de meeste rijders extra moeilijk zijn. Veel van hen hebben hier immers nooit of nauwelijks gereden.
Dave behoort hierbij tot de eerste categorie. Hij heeft er nog nooit een meter gereden. Alhoewel......eigenlijk heeft hij dat wél, maar heeft hij het niet bewust meegemaakt. Hoe zit dat dan? Het is een anekdote waar ik bij tijd en wijle, graag over praat. Ik zal trachten het kort te houden.
------------------------------------------------------------------------------
Zolder, een bezienswaardigheid...

De Ardennen, nazomer 1987. Mijn vrouw en ik waren op vakantie en maakten van de terugreis een rustige trip teneinde bezienswaardigheden te bezoeken. Aangezien mijn vrouw én in verwachting [van Davey] én moe was, besloten wij de nacht in Hasselt door te brengen. De volgende ochtend na het ontbijt gingen we vroeg verder. Nu ligt Hasselt zoals u wellicht weet, op een steenworp afstand van het circuit van Zolder. U voelt ,m al, dit werd door mij als bezienswaardigheid bestempelt en aldus reden we daar heen. Het zal rond 7.30 geweest zijn dat we arriveerden op de met caravans en tentjes bezette paddock van het circuit, met hier en daar een teken van leven. Er stond duidelijk iets te gebeuren die dag. Wat, wist ik niet. {Nee, echt niet! Achteraf bleek op die dag de “Stefan Bellof Memorial” verreden te worden.]Rustig reed ik met m,n Opeltje Corsa door de paddock en kwam bij de ingang van de pitlane. Geen official te bekennen, dus reed ik de pitlane uit het verlaten circuit op.  Mijn vrouw rook onraad [ ze kent mij] en zei dat er iets niet klopte. Tja, Maar wat ? Ik zette mijn alarmlichten aan en betrad rustig rijdend het heilige asfalt. Onderweg viel het op dat sommige baanposten bemand waren en naar mij zwaaiden ..... Ik zwaaide terug. Moeder de vrouw werd er echter nerveus van en opperde na dat ene rondje weer de pits op te zoeken. Ik haalde nonchalant m,n schouders op, riep: “niets aan de hand” en begon aan het tweede rondje. De baanposten zwaaiden weer, maar nu met rode en gele vlaggen en wezen naar achteren. Ik keek in mijn spiegels en ontwaarde twee stippen, die toch wel heel erg snel groter werden..... Ik had geen idee wie of wat het waren, maar besloot buiten de ideale lijn te gaan rijden. Nog voor ik dat doen kon, passeerde mij, met veel lawaai, zowel links als rechts een Formule Ford. Paniek naast mij in de auto! Ik werd voor van alles uitgemaakt. Een volgende blik in de spiegel, ik bleef scherp, leerde mij dat er nu een heel veld formule autootjes aankwam en iets diep van binnen zei mij dat mijn vrouw binnen 2 sec. een enge ziekte door de lucht zou slingeren.... het klopte. Terwijl ik mijn snelheid verhoogde en buiten de ideale lijn reed vlogen de Fordjes ons om de oren. Eenmaal weer op het rechte stuk leek het mij verstandig de pits in te gaan en zo snel mogelijk het circuit-terrein te verlaten. Zigzaggend tussen boze poppetjes met gebalde vuisten door, lukte dit. Dave had onbewust z,n eerste rondjes op Zolder gereden. Mijn vrouw ook.......heel bewust.

Hans 
-----------------------------------------------------------------------------------------

Kortom, het wordt voor Dave weliswaar een soort weerzien, maar dan zonder déjà vu gevoel.
In elk geval wordt het een beleving, want dat is Zolder. Een mooi circuit met hoogteverschillen, gelegen in de bossen van Terlaemen. Het is deels een technisch en deels een snelheidscircuit. Dit is te danken aan de diverse chicanes onderbroken door redelijk lange volgas stukken. Zoals altijd op een “nieuw” circuit wordt de race op Zolder voor Dave een uitdaging, aan de andere kant is hij niet de enige “Zolderdebutant” en zal hij zijn krachten meten met debutanten die hier zelfs niet eens als foetus geweest zijn.......


Het circuit van Zolder ligt op zo,n 2 uur rijden van Almere en Amterdam.
Qua afstand dus goed te doen voor een mooie racedag.

Mocht u zin en tijd hebben, wij zien u graag in het Belgische!

Voor een routebeschrijving KLIK HIER
Voor meer info over het Circuit van Zolder KLIK HIER

Met vriendelijke Racegroet,

Hans & Dave

HET DASPE RACING NIEUWS WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: